Рей Алън, лидерът по отбелязани тройки в историята на НБА, обяви официално края на състезателната си кариера. 41-годишният Алън направи изявлението чрез пространно писмо в "The Players' Tribune".

Алън не е играл от лятото на 2014 година, но доскоро се предполагаше, че е напълно възможно да се завърне на баскетболното игрище. Самият той нееднократно даваше сигнали, че просто чака подходящия момент, за да облече отново баскетболния потник.

В писмото, с което обявява края на кариерата си, Алън пише, че е в "пълен мир със себе си" и логично е взел това решение, след като е постигнал всичко като състезател.

Алън, който стартира кариерата си в НБА с екипа на Милуоки Бъкс през 1996 година, е двукратен шампион в НБА с отборите на Бостън (2008) и Маями (2013). Той е 10-кратен участник в

"Мача на звездите", шампион в конкурса по тройки през 2001 година и олимпийски първенец с националния отбор на САЩ от Сидни'00.

Рей Алън има 2 973 точки стрелби от зоната за 3 точки в кариерата си, което е с 413 повече от тези на втория в подреждането Реджи Милър.

В кариерата си Рей Алън игра за отборите на Милуоки Бъкс, Сиатъл Суперсоникс, Бостън Селтикс и Маями Хийт. /БТА