Фланелка, носена от легендарния баскетболист Майкъл Джордан, беше продадена за рекордните 320 хиляди долара на търг в Бевърли хилс, съобщиха Ройтерс и ДПА.

Gulliver/Getty Images
16 снимки

Тя е с номер 23 и е от официалната пресконференция през 1984 година, на която Джордан подписва договора си с отбора на Чикаго Булс като новобранец в НБА.

Предишният рекорд за тениска с номер 23 на "Въздушния" беше поставен на аукцион през юли, когато колекционер заплати 288 хиляди долара долара, за да я притежава.

Тениска на 44-ия президент на САЩ Барак Обама със същия номер, с която той играе в училищния баскетболен отбор през 1979 година, беше продадена за 192 хиляди долара. Сумата е рекордна за фланелка на училищен отбор, а Обама я носи, когато отборът му печели щатското първенство на Хавай. Друга тениска на Барак Обама миналата година беше продадена за 120 хиляди долара.

На търга за 128 хиляди долара беше продадена и фланелка с номер 23 на Кливланд на Леброн Джеймс с негов автограф, носена в дебютния му сезон в НБА през 2003/2004. 

За същата сума е закупена и тениска с номер 7 на куотърбека на Сан Франсиско 49-ърс Колин Капърник от дебюта му в НФЛ на 2 октомври 2011 година, което е нов рекорд за екип на играч по американски футбол.