Гилбърт Аринас бе отстранен, след като размаха пистолети в съблекалнята на своя Вашингтон Уизардс, но освен него, и други ще носят последствия. Отборът от НБА реши да накаже и други свои състезатели, които участваха в шегичките на терена, включващи изобразяването на пистолети с пръсти и въображаема престрелка. Ръководството на Уизардс разглежда случката преди мача с Филаделфия във вторник, за да реши кои точно ще са глобените.

Самият Аринас бе отстранен от НБА за неопределен срок, за който няма да получава и заплатата си. Той обаче продължава да бъде разследван от федералните власти, при това по две обвинения, тъй като се оказа, че зоната около залата на тима „Верайзън Сентър” е специално обозначена „без оръжия”, тъй като има детска градина точно до нея.

Вчера огромен плакат на Аринас бе премахнат от залата, по нареждане на клубното ръководство. Профилът на Гилбърт, още познат и като Агент 0, в социалната мрежа Twitter, също бе временно спрян.

Междувременно, в друг НБА отбор – Ню Джърси Нетс – реагираха на скандала във Вашингтон, който възникна, след като Аринас и неговият съотборник Джаварис Критентън се скараха заради облози на карти. В Ню Джърси вече нямат право да залагат по време на пътуванията на тима, независимо дали при игра на карти или върху нещо друго.

Президентът на Нетс Род Торн обяви, че в отбора никога не са имали проблеми със залаганията, но „е очевидно, какви неща могат да се случат”, визирайки случая с Аринас.