Испанската баскетболна федерация обяви, че е получила положителен отговор от Пау Гасол и суперзвездата на тима ще играе на Евробаскет 2009. След месеци неизвестност около този проблем, вече има окончателно разрешение и шампионът с ЛА Лейкърс отново ще води Испания на голям форум.

Селекционерът на испанците Сержо Скариоло назова името на Гасол в разширения си състав още в понеделник, но до днес не бе сигурно дали той ще пристигне. Лидерът на световните шампиони даде специална пресконференция вчера, в Аликанте, на която заяви, че не се чувства толкова изморен, колкото е бил миналата година. През 2008 Лейкърс загуби финала в НБА от Бостън. На пресконференцията Гасол каза, че ще обсъди въпроса с клубния си тим, а след това и с испанската федерация, след което ще има конкретен отговор.

В ранния следобед днес баскет централата публикува на официалния си сайт: „Пау Гасол ще обяви официално до минути решението си да играе за Испания на Евробаскет в Полша през септември. Пау иска да постигне още международни успехи, след невероятния сезон, който направи в НБА, и който му донесе шампионски пръстен.”