Легендарният Тони Паркър сложи край на кариерата си. Дългогодишният състезател на Сан Антонио Спърс разкри пред The Undefeated, че е решил да се откаже след 18 сезона в NBA.

37-годишният французин прекара 17 години със Спърс като спечели четири титли в NBA в легендарния тим на Грег Попович заедно с Тим Дънкан и Ману Джинобили.

Паркър, който е и шесткратен участник в Мача на звездите, прекара сезон 2018-19 с Шарлът Хорнетс, където имаше резервна роля и вкара средно по 9,5 точки на мач. Той завършва кариерата си със средни показатели: 15,5 точки, 5,6 асистенции и 2,7 борби на мач.

Паркър бе избран под №28 от Спърс в драфта на NBA през 2001. Набързо той се превърна в ключов играч в отбора и помогна за втората титла в историята на Спърс през 2003 във втория си сезон в лигата. Следващите три бяха през 2005, 2007 и 2014, а през 2007-а бе избран за първия европеец MVP на финалите.

Паркър първоначално имаше желание да изиграе 20 сезона в NBA, но е променил намеренията си в хода на сезона. Той планира да продължи да живее в Сан Антонио като ще се връща често и във Франция, където е собственик и президент на баскетболния Асвел.

"Миналия сезон беше много различен за мен. Имах прекрасно време в Шарлът. Това е много различно за мен след 17-те години със Спърс. Знаех, че времената са се променили и бях много носталгичен. А и това, че бях далеч от семейството си в Сан Антонио, това също изигра роля (в отказването), така че стигнах до заключението, че е дошло времето за мен да продължа."

Паркър уточни, че не е искалбенефисен сезон като Дуейн Уейд и Дирк Новицки, най-вече, защото не е носил екипа на Спърс в последния си сезон.

"Беше различно, защото бях там с Шарлът, така че не усещах нуждата да се сбогувам. За мен сбогуването ще бъде, когато моят потник бъде изтеглен от употреба (в Сан Антонио) или ако вляза в Залата на славата."