Орландо и Хюстън станаха поредните отбори, осигурили си място във втория кръг на плейофите в НБА, съответно в Източната и Западната конференции.

Орландо се наложи със съкрушителното 114:89 над Филаделфия и взе серията с 4-2 победи. Макар и без голямата си звезда Дуайт Хауърд, който бе наказан за шестия мач, „магьосниците” се справиха лесно над Сиксърс. Успехът бе повече от очакван, след като Филаделфия спечели своите два двубоя само с по две точки разлика, а в останалите бе разгромяван.

В отсъствието на Хауърд, като титуляр започна полският национал Марцин Гортат, с когото българските баскетболисти ще се срещнат през септември, на Европейското първенство. Гортат си заслужи признанието на специалистите в днешния двубой, като за 40 минути вкара 11 точки и овладя 15 борби. Друг национал на страната си, и също така бъдещ съперник на България – турчинът Хидиует Тюркоглу реализира 12 точки за 29 минути. Той обаче приключи преждевременно участието си в срещата, тъй като бе изгонен за спречкване със Самюел Далемберт от състава на Филаделфия, което му донесе второ техническо нарушение, което автоматично го извади от мача.

Рашард Люис се нагърби с лидерската роля в Орландо, като завърши с 29 точки за победата. Джей Джей Редик вдигна залата на крака с пет тройки на сметката си, а Рейфър Алстън записа 21 точки и 10 асистенции.

Орландо водеше през целия двубой, и сломи съпротивата на Андре Милър и Андре Игуодала. Първият реализира 24 точки, а вторият – 20, но това с нищо не промени съдбата на Филаделфия.

Във втори кръг Орландо ще очаква, като междувременно си почива, победителя от гладиаторската битка между Бостън и Чикаго, която ще се реши в събота.

В противоположната страна на плейофната решетка, Хюстън вече знае своя съперник – отбор №1 на Запад Лос Анжелис Лейкърс. И докато Лейкърс още във вторник изпратиха Юта у дома, Хюстън днес отстрани Портлънд, след 92:76 пред собствена публика. Блейзърс успяха да се противопоставят на домакините само през първата част, като изоставането им във втората се оказа и решаващо за крайния изход на двубоя. Портлънд със сигурност имаше и много по-силни мачове в тази серия, която загуби с 2-4, но днес не показа нищо от добрите си дни.

Единствените двама в състава на гостите, записали двуцифрен точков актив, бяха Брандън Рой с 22 и ЛаМаркъс Олдридж с 26. За Хюстън Рон Артест се отчете с 27 точки, а Яо Минг добави 17 точки и десет борби в мач, който и „ракетите” няма да помнят дълго. Това бе и единствената серия на Запад, решена в шест мача – другите три приключиха в пет.