Отборът от НБА Орландо Меджик освободи треньора Били Донован в рекордно кратък срок. Донован бе на поста само една седмица, след което сам поиска да се оттегли, заявявайки, че е сгрешил, като е приел предложението и е напуснал колежанския баскетбол. Орландо постъпи доста великодушно, като го освободи от петгодишния му договор. Донован обаче най-вероятно няма да има право да води друг отбор през следващите пет години.

Новият наставник на Орландо се казва Стан Ван Гънди, и в клуба се надяват той да остане за по-дълго.

Генералният мениджър Отис Смит позира за снимки с двама треньори за шест дни, след което заяви: „Бяхме си набелязали двама души за поста, и ги наехме и двамата.”

Ван Гънди бе вторият избор за магьосниците, като за него имаше сериозни апетити и от страна на Сакраменто.

„Бях малко изненадан, когато Отис Смит ми се обади през уикенда, дори се шокираш леко,” заяви Ван Гънди. „Оттам нататък, доста неща ми минаха през главата.”

До миналата година Стан Ван Гънди бе треньор в Маями, но след като подаде оставка, продължи да дава съвети на Пат Райли.

Тъй като Ван Гънди все още има договорни отношения с Маями, Орландо предостави на Горещите един от трите си възможности за избор във втория кръг на предстоящия драфт. Магьосниците ще предоставят и допълнителни компенсации.

Вчера Ван Гънди бе в Сакраменто и според слуховете е бил съвсем близо до договор с Кралете, тъй като ситуацията с Орландо е била неясна. Но впоследствие Ван Гънди обяви, че Орландо е бил неговият първи избор.

„От професионална гледна точка това е невероятна възможност за мен,” заяви треньорът. „Идвам в отбор, който разполага с младо ядро, в центъра на което е 21-годишната звезда Дуайт Хауърд, а до него и други млади баскетболисти. Има и достатъчна финансова стабилност и възможност за привличане на нови попълнения.”

Ван Гънди дълго време бе протеже на Пат Райли, докато сам не пое отбора на Маями за около две години.

Специалистът си взе година и половина почивка – първата му ваканция от 25 години насам като треньор на всякакви нива – колеж, помощник в НБА и старши треньор.