Без никаква изненада, Дерик Роуз спечели приза за Най-добър новобранец на сезон 2008/09 в Националната баскетболна асоциация. Само деветима от гласувалите 120 спортни журналисти не дадоха първо място на младата звезда на Чикаго Булс. Роуз събра общо 574 точки, като остави далеч зад себе си О Джей Мейо с 246 и Бруук Лопес със 127.

Дерик Роуз бе избран под номер едно в Драфта през 2008 година, и още в първия си сезон в лигата остави своята следа в един от най-титулуваните клубове в НБА. Той бе в основата на успехите на Чикаго, като бе титуляр в 80 мача, а само един стартира като резерва, и пропусна един на 24 март заради травма. Роуз бележеше средно по 16.8 точки на мач, правеше по 6.3 асистенции, а процентът му на успеваемост доближи 50.

Три пъти през сезона Дерик бе избиран за Номер едно новобранец на месеца – ноември, декември и март. В 72 мача той вкара 10 и повече точки, а в 32 – най-малко по 20. Той стана първият новобранец, който спечели Състезанието по умения по време на All Star Уикенда във Финикс.

Роуз е третият баскетболист на Чикаго Булс, който получава приза, след Майкъл Джордън и Елтън Бранд. Трофеят, който получи Дерик, носи името на Еди Готлиб, един от основателите на НБА и треньор на Филаделфия Уориърс през 40-те години на миналия век.