Президентът на САЩ Барак Обама сподели, че скоро ще се откаже от дейността си като треньор на доброволни начала на баскетболния отбор на малката си дъщеря, отговорност, който определи като най-забавната през последните години.

Обама, който напуска често Белия дом през уикендите, за да тренира баскетболния отбор на дъщеря си Саша (10 г.), съобщи пред спортната телевизия ESPN, че си извоювал този неформален мандат заради недостига на кадри.

"Реджи и аз, Реджи Лов е мой бивш съветник, наблюдавахме мачовете и видяхме, че момичетата не знаят къде да се пласират", припомни Обама. Преди да се присъедини към президентската администрация, Лов бил шампион по баскетбол от университета.

"Ето защо отидох да подшушна това в ухото на треньорката, тя е прекрасна млада жена, но никога не е играла баскетбол...и в крайна сметка предложихме услугите си", разказа президентът в интервю от баскетболното игрище извън Белия дом, качено на сайта на телевизията.

"Всяка неделя ходихме на тренировките им в малка зала наблизо", намираща се в комплекса на министерството на вътрешните работи. "Това ме забавляваше най-много в последните години", допълни американският президент. Но Обама, който е кандидат за втори президентски мандат, призна, че скоро ще трябва да се откаже от функциите си на треньор.

"В действителност, независимо, че се забавляваха, те ще имат много по-добри треньори от мен и мисля, че много скоро ще се оттегля", допълни американският президент. Обама, чиято голяма дъщеря Малия е на 13 години, изрази увереност, че "спортът е отличен за децата и особено за момичетата. Той им дава увереност в тях самите и усещане за съревнование. Изследванията показват, че момичетата, които спортуват, се справят по-добре в училище и имат по-голяма увереност в себе си на среща с момчета", отбеляза президентът.