Дирк Новицки беше официално обявен за Най-полезен играч (MVP) за сезона в НБА. Звездата на Далас Маверикс стана първият европейски баскетболист, получил най-високото индивидуално отличие в баскетбола и първият награден състезател, който не е започнал баскетболната си кариера в американско учебно заведение.

Освен това за първи път от 25 години насам отличието получи играч, който не е спечелил поне първия кръг на плейофите. За последно това се случи с Моузес Малоун през сезон 1981/82.

От отбора на Новицки оповестиха новината още в петък. Германската звезда получи наградата заради приноса си към невероятния редовен сезон на Далас – един от най-добрите в историята на НБА. Дирк и съотборниците му взеха 67 победи от редовния сезон, но отпаднаха злощастно още в първия кръг на плейофите. Европейският състезател бележеше средно по 24,6 точки на мач.

„Много съм щастлив за това признание. Това е наистина чудесен ден и голяма чест за мен”, заяви Новицки. Провалът на Далас вероятно ще засенчи отличието на Новицки и факта, че той е първият европеец, обявен за Най-полезен играч.

Германският национал получи наградата лично от боса на НБА Дейвид Стърн. Призът носи името на първия комисионер в турнира – Морис Подолоф, чиято кариера започна през 1946 година и приключи с неговото пенсиониране през 1963.