Германецът Дирк Новицки ще пропусне остатъка от редовния сезон за Далас в Националната баскетболна асоциация заради операция на левия глезен.

Новицки, който през юни ще навърши 40 години, приключи кампанията във вторник с 14 точки при домакинската победа над Портланд със 115:109.

Тексасците отдавна се простиха с шансовете си да класиране в плейофите, а все още няма яснота дали германецът, който изкара всичките си 20 сезона в лигата в Далас, ще продължи да играе и през следващата година.

Новицки, който беше избран за най-полезен играч във финалите на НБА през 2011 година, когато помогна на отбора да спечели единствената си титла досега, игра по почти 25 минути в 77-е мача от завършващата кампания, в които записа средно по 12.0 точки и 5.7 борби.

Той заяви, че намерението му е да играе поне още един сезон, ако се подготви физически.

Собственикът на отбора Марк Къбан наскоро заяви, че решението за продължаването на договора на Новицки зависи изцяло от играча.

Германецът е първият чужденец, който достигна до границата от 30 хиляди точки. Той заема шестото място във вечната ранглиста на реализаторите 31187 точки, като изостава на 232 точки от петия Уилт Чембърлейн.

Новицки, обаче, почти сигурно ще бъде изпреварен през следващата година от ЛеБрон Джеймс, който е седми в класацията с 30958 пункта./БТА