Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада дава много на играчите, но изисква още повече от тях. След като от този сезон Лигата иска да се свирят технически нарушения за всяка физиономия и мрънкане от страна на състезателите и треньорите им, босовете на баскетбола измислиха още една санкция.

Правилото гласи: Играчите нямат право да носят ленти за глава с обърнато надолу логото на НБА.

Как започна всичко? Преди около 10 години, когато лентите започнаха да се завръщат на мода в НБА, Лигата реши да се облажи и замени отборните ленти и започна да снабдява тимовете с такива с логото на НБА. Ако си позволиш да носиш друга лента – глоба. Когато Рашийд Уолъс потърси алтернатива, обръщайки лентата наобратно, с опакото навън – Лигата побърза да забрани и това, а други не се осмелиха да го последват.

Тогава обаче се появи Ражон Рондо. Баскетболистът на Бостън Селтикс е различен и на терена, и извън него, и веднага обърна лентата – този път логото с главата надолу.

Известно време гардът се разнасяше така, без да получи забележка от НБА, но явно постепенно увеличаващите се последователи на идеята вече се набиха в очите на шефовете, и това доведе до поредната забрана.

В деня, в който НБА го направи, Рондо изхвърли лентата и от снощи вече играе без нея.