Ню Орлиънс Хорнетс надигра шампиона Сан Антонио Спърс и във втората среща от полуфиналите в Западната конференция и поведе с 2-0 победи в серията, след успех у дома със 102:84.

С най-голям принос за успеха на „стършелите” бяха Крис Пол и Педжа Стоякович. Пол наниза 30 точки и записа 12 асистенции, а Стоякович се отличи с 25 точки, в това число 5 тройки. За първи път от 2001-а година насам шпорите изостават с 0:2.

Центърът Тим Дънкън се представи значително по-добре от първата среща, като вкара 18 точки и хвана 8 борби. Брент Бари наниза 14 точки, а Ману Джинобили - 13, но това бе твърде недостатъчно за успех.

Детройт Пистънс пък поведе с 2:0 на Орландо Меджик след победа във втората среща със 100:93 точки. Чоунси Билъпс реализира 28 точки, включително и спорна тройка в края на третата част. Рашид Уолъс и Тайшон Принс добавиха по 17 точки. Дуайт Хауърд бе най-активният в редиците на гостите, като завърши с 22 точки, 18 борби и 2 чадъра. Джамиър Нелсън добави 22 точки за Орландо.

Спорният кош обаче предизвика моментално много реакции в НБА, тъй като за пореден път съдиите не успяха да се възползват от телевизионните повторения, когато това бе крайно наложително. Часовникът спря 4.8 секунди преди края на третата четвърт, а Чоунси Билъпс организира цяло нападение – дриблира, подаде топката, тя му бе върната на тройката, и той вкара кош оттам. И това само са 4.8 секунди, на практика почти невъзможно! Всъщност телевизионните повторения веднага показаха, че това се е случило за 5.2 секунди, тоест, извън времето. НБА обаче не позволява на реферите да се консултират с видеозаписите, затова на тримата съдии остана само да обсъждат помежду си, възможно ли е Билъпс да е стрелял топката в редовното време. В края на краищата те решиха, че е възможно и зачетоха тройката, с което Детройт поведе със 78:76, а впоследствие спечели и мача.