След като в последните години все повече се коментираше, че баскетболистите от НБА се затрудняват да измислят нови, оригинални начини да забиват топката в коша, тазгодишното издание на Конкурса за Забивки опроверга всички специалисти. Младите звезди на Лигата на извънземните сътвориха невиждано шоу и буквално взривиха залата в Ню Орлиънс, домакин на All Star Weekend 2008.

Джералд Грийн (Минесота), Руди Гей (Мемфис), Дуайт Хауърд (Орландо) и Джамарио Муун (Торонто) си оспорваха приза в най-атрактивното състезание в съботната нощ – Slam Dunk Contest. Над всички обаче бе Дуайт Хауърд, който заслужи перфектния резултат – 100 от 100 възможни точки в първи кръг.

 

Центърът на Орландо спечели всички още с първото си изпълнение. Той тръгна иззад таблото и завърши мощно с една ръка. Във втория кръг Хауърд сътвори шоу за публиката, като се появи в костюм на Супермен и си сложи наметало като на героя и заби по невероятен начин (видео). На финала Дуайт вдигна на крака всеки един в залата и пред телевизорите, когато първо тупна топката с лявата ръка в таблото, пое я с дясната и я заби в коша. Последното изпълнение не отстъпваше на останалите и доказа, че американският национал е Номер 1.

Основен конкурент на Дуайт Хауърд бе миналогодишният шампион Джералд Грийн. Баскетболистът на Минесота впечатли с първото си хрумване – абсолютно уникално. Той постави кексче със запалена свещичка на сглобката между ринга и таблото и забивайки топката в коша, успя да духне свещичката.

Именно Грийн стигна на финал срещу Хауърд, но бе до голяма степен обречен. Най-хубаво може би бе последното изпълнение на младока, който си събу кецовете и заби бос.

Съдиите също бяха на ниво: легендите Меджик Джонсън, Джулиус „Доктор Джей” Ървинг, Доминик Уилкинс, Карл Малоун и Дарил Доукинс. За първи път и феновете имаха възможност да гласуват за най-атрактивна забивка, чрез сайта на НБА и посредством смс-и. Съдийската петорка категорично определи Дуайт Хауърд за Номер 1 в Конкурса за забивки, като всички легендарни личности отбелязаха, че подобно състезание не е имало отдавна.

Феновете от цял свят също предпочетоха Дуайт Хауърд, който получи 78% от техните гласове.