ЛеБрон Джеймс доказа, че напълно заслужава да бъде наричан „Избрания” в Мач № 5 срещу Детройт.

„Крал” Джеймс изнесе едно от най-впечатляващите представления в историята на плейофите в НБА, като изведе своя Кливлънд само на крачка от най-голямото им постижение в един фантастичен сезон.

ЛеБрон отбеляза последните 25 точки за Кавълиърс, и 29 от последните 30, за успеха със 109:107 над Детройт след две драматични продължения. С общо 48 точки Джеймс изпрати своя тим само на една победа от първи финал в НБА.

Кливлънд води с 3 – 2 успеха във финала на Източната конференция.

„Зашеметен съм. Направо съм потресен. Замаян,” заяви ЛеБрон след мача.”Утре ще го мисля. Малко е трудно да почиваш, когато 2-годишният ти син с размотава из къщата, но ще го пратя при някоя от бабите му,” коментира още младият татко.

Мач №6 отново е в Кливлънд и това прави шансовете на домакините за краен успех още по-сериозни. Ако Детройт стигне до седми двубой, тогава серията се пренася в Моторния град.

Победителят от серията вече е очакван от Сан Антонио, който се класира лесно след финал на Запад срещу Юта.

„Успях да наложа волята си и моят отбор спечели,” заяви Джеймс.”Това определено е голяма победа, една от най-големите в историята на Кавълиърс. За мен и съотборниците ми, определено е най-голямата.”

„Но ние имаме цел, не можем да се отпускаме сега, при условие, че имаме мач в събота. Трябва да дадем най-доброто от себе си и да се опитаме да постигнем онова, към което се стремим цяла година.”

Зидрунас Илгаускас реализира 16 точки за Кливлънд, но напусна за шест лични нарушения, а новобранецът Даниел Гибсън бе единственият друг играч на домакините, завършил с двуцифрен актив – 11 точки.

„Някой ми каза, че е вкарал 29 от последните ни 30 точки и просто не можах да повярвам,” заяви треньорът на Кливлънд Майк Браун за представянето на ЛеБрон. „Всеки иска още и още него, и той продължава да дава. Чувствам се зле, защото просто няма как да опиша с думи онова, което той направи.”

Детройт съумя да се събере, и най-накрая и петимата титуляри реализираха 10 и повече точки. Ричард Хамилтън вкара 26, Чоунси Билъпс – 21, а Крис Уебър 20. Рашийд Уолъс се отчете със 17, а Тайшон Принс добави 10.