Един от най-популярните баскетболисти в НБА Алън Айверсън обяви, че се отказва от професионалната си кариера, след 14 сезона в топ първенството на света. Кариерата на суперзвездата премина през 10 сезона с Филаделфия, две години в Денвър, една в Детройт, и едва три мача през настоящия сезон с екипа на Мемфис. Отказвайки да бъде резерва на когото и да било, Айверсън предпочете да сложи край само на 34 години. След като се раздели с Мемфис, имаше слухове, че „Отговорът” ще премине в Ню Йорк, но след като и оттам не пожелаха да предложат договор на гарда, той реши да прекрати кариерата си.

„Бих искал да обявя моите планове, да се отказа от Националната баскетболна асоциация,” пише в изявлението на Айверсън, публикувано чрез журналиста от Philadelphia Inquirer Стивън А. Смит. „Винаги съм смятал, че когато напусна играта, ще бъде, защото не мога повече да помагам на своя отбор, по начина, по който съм свикнал да го правя. Но сега случаят не е такъв.”

„Все още изпитвам огромна любов към баскетбола, имам желание за игра, и още много да дам. Чувствам силно, че все още мога да играя на най-високо ниво,” казва още той, с което повдига куп въпроси защо всъщност се отказва. Според други журналисти отвъд Океана, Айверсън е готов все още да слуша оферти, но за съжаление, няма отбор, който да може да му предложи исканите условия. „Оттеглянето от играта ще ми помогне да прекарвам повече време със съпругата и децата ми. Това е награда, която надхвърля всичко, което съм постигнал на терена. Молил съм се за този ден, и за мен това е най-големият подарък,” обяснява малко своето решение той.

В изявлението си Алън Айверсън благодари на феновете, на семейството и приятелите си, на бивши треньори и съотборници. „На Майкъл Джордън, Меджик Джонсън, Айзия Томас, Чарлс Баркли и Лари Бърд – вие ми дадохте визия за играта, която винаги ще нося в сърцето си. На майка ми, която ме окуражава и вдъхновява да играя всеки ден, и на цялото ми семейство и приятелите ми, които са с мен от самото начало. Благодаря ви!”

Филаделфия 76-ърс избра Алън Айверсън като номер 1 в Драфта през 1996 година. Той е MVP на НБА за 2001 година, същата, в която игра и финал в Лигата със Сиксърс.

Филаделфия го продаде на Денвър на 19 декември 2006 година, а след това бе разменен за Чоунси Билъпс и премина в Детройт през 2008. Статутът на резерва накара Айверсън да напусне бързо Пистънс, и това лято той бе свободен агент преди да подпише с Мемфис.

Алън Айверсън е 10-кратен участник в Мача на звездите, четири пъти топ реализатор на НБА. Той е на 17-то място във вечната ранглиста за най-много отбелязани точки в Лигата, а повечето специалисти смятат, че мястото му в Залата на славата вече е гарантирано...