Националната баскетболна асоциация ще си има нов шампион, след като миналогодишният – Маями Хийт – отпадна още в първия кръг на плейофите. „Горещите” бяха детронирани от Чикаго Булс, след като не успяха да спечелят нито един мач от серията и отстъпиха с 0 – 4.

Днес Чикаго победи с 92:79 като гост, след като доминира през по-голямата част от двубоя. Бен Гордън бе най-резултатен за успеха на „Биковете” с 24 точки, Луъл Денг добави 22 точки и 12 борби, а Бен Уолъс завърши с 13 точки и 11 борби.

За Маями Деуйн Уейд вкара 24 точки и направи 10 асистенции, но посредствените изяви на съотборниците му и отчайващата стрелба на Джеймс Поузи и Антоан Уолкър не доведе до нищо добро.

Маями имаше последен шанс за обрат две минути преди края, когато бе намалил разликата само до три точки, но бързо гостите си възвърнаха преднината, и до края дори увеличиха аванса си, за да направят агонията на екс-шампионите още по-голяма.

Чикаго печели плейофна серия за първи път от ерата на Майкъл Джордан. Във втори кръг Биковете ще имат тежката задача да се изправят срещу Детройт.

За последно шампионите бяха отстранени в първи кръг през 2000 година, когато Финикс изхвърли Сан Антонио от плейофите. Интересното е, че тогава Слънцата бяха водени именно от настоящия треньор на Чикаго - Скот Скайлс.

Тази вечер Маями се бореше и срещу традицията, тъй като само три отбора в цялата история на професионалния спорт в САЩ са преодолявали пасив от три загуби, за да триумфират в серията. Нито един от тези три обаче не е бил баскетболен - това са хокейните Торонто Майпъл Лийфс, Ню Йорк Айлендърс и бейзболният Бостън Ред Сокс.