Процедурата по ваксинация породи напрежение в част от отборите в Националната баскетболна асоциация, съобщиха американските медии.

Причината е, че лигата задължи целия помощен персонал да се подложи на имунизация срещу коронавируса, но даде позволение на играчите да прескочат тази процедура по различни причини. Въпреки че близо 90 процента от баскетболистите вече са с поставени две дози от ваксината, а санитарният протокол за тези, които не са ваксинирани, бе затегнат страшно много, част от останалите работещи в лигата се чувстват подведени.

"Всеки, който е ваксиниран, трябва да бъде раздразнен от поведението на тези, които не са", заяви за ESPN помощник-треньор в лигата, пожелал анонимност.

"Да няма изискване за играчите от НБА да бъдат ваксинирани е огромна тъпотия", добавя асистентът.

Според новия протокол за неваксинираните играчи те би трябвало да се хранят и да пътуват отделно от съотборниците си, както и да бъдат настанявани встрани в съблекалните.

"Лигата трябва да изисква от играчите същите стандарти, които изисква от нас. Това е заболяване, което не прави разлика между баскетболист и човек от персонала", заяви треньор по кондиционната подготовка.

Въпреки големия брой ваксинирани, някои от най-разпознаваемите лица на лигата отказват да бъдат ваксинирани. Сред тях са гардът на Бруклин Нетс Кайри Ървинг, водещият реализатор на Вашингтон Уизардс Брадли Бийл и бившият първи пик в драфта Андрю Уигинс от Голдън Стейт Уориърс.

"Хората искат да обяснят решенията си с лични здравословни причини, но това не е така. Това е проблем на публичното здраве", коментира кондиционен треньор на отбор от Западната конференция.

Гардът на Портланд Трейл Блейзърс Деймиън Лилард заяви по време на медийния ден на тима си, че не би съдил играч за решението му да не се ваксинира, но обясни, че според него ваксинацията е правилното решение.

"Не съм ядосан на хора, които твърдят, че ваксините трябва да бъдат изследвани допълнително. Но аз прекарвам много време със семейството си и не искам да поставям техния живот в опасност", заяви Лилард.