Управителният съвет на Националната баскетболна асоциация (НБА) на САЩ и Канада утвърди промените в драфт лотарията. Те ще влязат в сила от 2019 година и имат за цел да предотвратят умишленото губене на мачове, известно като танкинг, с цел по-голям шанс за спечелване на първия лотариен избор.

Освновните промени в този аспект са две. Първата е, че вече чрез лотария ще се определят първите четири места в драфта, а не както бе досега само първите три. Втората е, че трите тима, завършили с най-лоши показатели, ще имат равни шансове да получат първия пик в драфта - по 14,0 процента.

До този момент най-слабият отбор през редовния сезон имаше 25 процента шанс да спечели първия пик, втория имаше 19,9 процента, а третият - 15,6 процента. След като лотарийната машина определи позициите на първите четири отбора, останалите 10 места в драфта измежду всички 14 лотарийни тима ще бъдат допълвани по реда на техните показатели от редовния сезон.

УС на НБА одобри и друга промяна, която е насочена срещу даването на чести почивки на някои от най-големите звезди в Лигата. От новия сезон всеки отбор, който дава почивка на здрав играч в мач, излъчван по национална телевизия, ще бъде глобяван със 100 000 долара, а тимовете ще подлежат на санкции, ако едновременно няколко от най-добрите пропускат мачове, въпреки че нямат травми.