Гардът на Хюстън Рокетс Аарън Бруукс бе обявен за Най-прогресиращ играч за редовния сезон в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада. Плеймейкърът завърши със средни показатели 19.6 точки на мач, 5.3 асистенции и 2.6 борби. В сравнение със сезон 2008-09, когато реализираше средно по 8.4 точки на мач, разликата е впечатляваща.

Хюстън не успя да се класира на плейофите, нещо очаквано, предвид отсъствието на Яо Минг цял сезон заради контузия. Бруукс бе титуляр във всичките 82 мача от редовния сезон, но съотборниците му непрекъснато се въртяха.

„Когато стартирах сезона, не очаквах такава голяма награда,” сподели Бруукс. „Бих заменил този приз за участие в плейофите, но не успяхме за съжаление да се класиране. Но това е страхотно отличие, голямо признание за мен, и едно от най-важните, които съм получавал в живота си.”

Бруукс, избран в Драфта през 2007 година именно от Хюстън, вече държи клубния рекорд за най-много тройки – 209 – и стана шестият играч в историята на НБА, които е преминал границата от 200 тройки и 400 асистенции.

Аарън Бруукс получи 403 точки от възможни 615, като 62-ма от 123 гласували спортни журналисти го определиха за №1. На второ място с равен брой точки, по 101, останаха Кевин Дюрант от Оклахома Сити и Джордж Хил от Сан Антонио.

Бруукс определи следващата си голяма цел – участие на Мача на звездите. Засега обаче той е доволен, че е накарал критиците да замълчат, след като дълго време твърдяха, че Хюстън е направил грешен избор с него.

„Всеки човек е ограничен,” каза Бруукс. „Моят ръст може би е недостатък, нисък съм. Но мисля, че има и преимущества в това да си нисък. Използвам това по най-добрия начин. Не се оплаквам. Не искам да съм по-висок, доволен съм такъв, какъвто съм, излизам на паркета и играя моята игра.”