Избраният под номер едно в Драфт 2007 в Националната баскетболна асоциация Грег Одън най-вероятно няма да изиграе нито един мач в новобранския си сезон. Дългоочакваният дебют на 213-сантиметровият център може да се отложи с година, след като снощи му бе извършена операция на коляното.

По предварителната информация Одън трябваше да се подложи на процедура, която да открие проблема в коляното му, но след това се наложи и операция на микрофрактура вътре в него. Това почти сигурно ще извади баскетболиста за целия сезон.

„Грег и неговата майка, Зоуи, ми се извиниха поне 20 пъти след операцията,” заяви генералният мениджър на клуба, с който Одън подписа първия си професионален договор - Портлънд - Кевин Притчард. „Можех буквално да почувствам огромното напрежение, което бе легнало на плещите му. Първата ми мисъл бе, че нашият отбор е извадил късмет с такова момче, което се тревожи толкова много за клуба.”

Д-р Дон Робъртс извърши хирургическата интервенция, за да отстрани проблема, описан като съвсем малък. Близо осем седмици Одън ще прекара с патерици, а пълното му възстановяване ще отнеме между шест и 12 месеца.

Притчард бе категоричен: „За момента, не мисля, че ще го видим този сезон.”

Ударът наистина е сериозен за отбора на Портлънд, който е аутсайдер в Лигата през последните сезони, и се надяваше присъствието на Грег Одън да вдигне нивото на тима.

Самият Грег говори за контузията си по-рано през седмицата в личния си блог. Той разкара, че е почувствал за първи път остра болка в коляното си преди около месец, по време на ваканцията си. „Тогава не казах на никого, защото не исках да се оплаквам или да си търся извинения за нещо. Освен това, тогава не тренирах, затова реших, че сигурно не е нещо сериозно,” споделя 19-годишният Одън.