Залата на славата на баскетбола увековечи признатия за Номер 1 Майкъл Джордън. Днес в Спрингфийлд ще се състои церемонията по приемането на Джордън, както и на още от най-великите в този спорт – Дейвид Робинсън, Джон Стоктън, и треньорите Джери Слоун и Вивиан Стрингър. Разбира се обаче, фокусът падна върху Джордън – шест пъти шампион на НБА, петкратен носител на приза Най-полезен играч и най-резултатен играч в Лигата цели 10 години. Цялата церемония продължава няколко дни – започна от вчера, а утре ще има процес по връчване на специални пръстени в казино в Кънектикът.

Заради огромния интерес към церемонията, тя бе преместена в Симфоничната зала в Спрингфийлд, която е с двойно по-голям капацитет от Залата на славата – около 2600 души.

„Всеки клас е специален, но няма съмнение, че клас 2009 е малко по-специален от обичайното, и е ясно, когато се види кой е в него,” каза президентът на Залата на славата Джон Долива. Класът щеше да е невероятен и без Джордън, но с него вече предизвика международен уникален интерес.

Днешният петък стартира с официална пресконференция на всички, влизащи в залата на славата, е естествено, въпросите към Майкъл Джордън бяха повече от всички останали.

„Трудно е да кажа кой е любимият ми баскетболен момент. Все едно да питате родителите кое е любимото им дете. Имам толкова много успехи, толкова много фантастични отигравания, победни кошове. Трудно ми е да избера един. Ако започна от 1982 година в университета на Северна Каролина, мога да приключа с коша в Юта, или с мачовете за националния, или пък с опита ми като бейзболист. Макар че вие не признавате този етап от кариерата ми като успешен, аз го намирам за такъв. Има толкова много, че ми е трудно да избера. Просто съм щастлив с всички тях,” заяви Джордън.

„Хората казват, че аз съм най-великият баскетболист на всички времена. Но аз се въздържам. Приемам го като тяхно мнение. Според мен лично, аз никога например не съм играл срещу Джери Уест. Никога не съм играл срещу Елджин Бейлър. Никога не съм играл срещу Уилт Чембърлейн. А бих искал да съм. Но твърдението, че аз съм по-добър от тези хора, не е мое. Аз съм доволен от онова, което съм постигнал. Но дори да съм част от такъв спор, пак е ласкателно за мен. Но самият аз никога не бих се нарекъл по този начин, защото никога не съм играл срещу никого от тази Зала на славата,” обясни още той.

Запитан за мнението му за Коби Брайънт и ЛеБрон Джеймс – определяни като негови наследници – Майкъл Джордън каза: „Виждам някаква прилика. Това е еволюцията на баскетбола. Когато аз израствах, винаги ме сравняваха с Доктор Джей. Аз бях голям фен на Уолтър Дейвис. Но не бързайте да търсите новия Майкъл Джордън. Няма да има друг такъв. Времената са различни, мачовете са различни, желанието да станеш такъв играч е различно. Хората непрекъснато търсят новия Майкъл Джордън. Първо, вие никога не сте ме намирали. Аз просто се появих. И ето ме тук. Така че реално, не сте ме намирали. Така че и сега не трябва да търсите следващия. Той сам ще дойде. Сигурен съм, че когато това стане, ще го разберете. Ако вече не сте, ще му дойде времето. Мисля, че тези две момчета имат страхотен потенциал да бъдат и по-добри от Майкъл Джордън. Ще си създадат собствено име, собствен облик. Просто им дайте време.”