Уилт Чембърлейн е един от най-великите баскетболисти в историята. За някои всъщност Уилт е най-великият, а когато човек погледне поставените от него рекорди няма как да не се съгласи. 

На днешния 14 февруари, но през далечната вече 1966 година, Чембърлейн се превръща в най-добрия реализатор в историята на НБА с 20884 точки, подобрявайки тогавашното най-добро постижение на Боб Петит, който пък е първият, преминал границата от 20000 точки в "лигата на извънземните".

Разбира се, Чембърлейн, който в кариерата си е играл за Филаделфия/Сан Франсиско Уориърс, Филаделфия 76ърс и Лос Анджелис Лейкърс, разбира се не приключва дотук. В края на кариерата си в НБА той има феноменалните 31419 точки. Това постижение остава №1 дълги години преди да бъде подобрено от Карим Абдул-Джабар.

Чембърлейн остава в историята и като единственият баскетболист със 100 точки в един мач от НБА. Освен това Уилт е единственият, постигал над 40 и 50 точки средно за сезон.

Високият 216 сантиметра американец е лидер и в куп класации за борби, чадъри и асистенции като е единственият в историята на НБА, завършвал сезон средно с поне 30 точки и 20 борби като това се е случвало невероятните седем пъти.

Чембърлейн печели НБА два пъти, четири пъти е Най-полезен играч на редовния сезон, както и веднъж на финалите в лигата. Освен това участва в 13 Мача на звездите.