Легендарният баскетболист Дикембе Мутомбо иска да играе още един сезон в НБА, който ще бъде общо 17-ти в кариерата му.

40-годишният конгоанец обмисляше да се пенсионира, след като неговият Хюстън Рокетс отпадна в първия кръг на плейофите от Юта Джаз.

Една вечеря с друга легенда на „ракетите” – Хакийм Олайджуон – променила мнението на Мутомбо.

218-сантиметровият център сподели пред телевизионния канал KRIV в Хюстън: „Когато някой, на когото се възхищаваш толкова, ти каже, че имаш да дадеш на играта, за да се отказваш, това означава много. Онова, което Хакийм ми каза наистина ме мотивира.”

„Говорих със съпругата ми и с децата, и те също искат да продължа да играя, както и брат ми,” продължи африканецът, който е в лигата от 1991 година.

Мутомбо, който вече е свободен агент, вече е споделил желанието си да продължи да играе със собственика на Хюстън Лесли Алекзандър.

„Няма да говоря с никой друг. Току-що изградих свой дом в Хюстън. Хората тук ме приеха по един невероятен начин,” заяви ветеранът.

За 75 мача през изминалия сезон, в 33 от които започваше като титуляр, Мутомбо реализираше средно по 3.1 точки и 6.5 борби.

Новият старши треньор на Рокетс Рик Аделман заяви, че все още не е мислил за бъдещето на Мутомбо. „Очевидно миналата година той показа, че все още има дефанзивна мощ в себе си, и когато Яо беше контузен помогна страшно много на тима,” заяви наставникът, назначен преди дни на мястото на Джеф Ван Гънди. „Така че, това е нещо, което аз ценя.”