Страхотната дебютна кампания на Виктор Уембаняма приключи, като Сан Антонио Спърс обяви в събота, че тяхната суперзвезда и кандидат за Новобранец на годината в НБА няма да играе във финала на сезона тази вечер срещу Детройт Пистънс. От клуба предпочетоха да не натоварват десния му глезен, където има здравословен проблем, както взеха същото решение и при поражението от Оклахома Сити Тъндър в сряда с 89:127. Без Уембанявма "Шпорите" са с баланс 2-8 през този сезон.

Решението идва ден след като с младата си френска звезда в състава тимът от Сан Антонио прекърши Денвър със 121:120, където младежът приключи с 34 точки, 12 рибаунда, пет асистенции и две блокади. Треньорът на тима Грег Попович вече прогнозира след успеха над Денвър, че за последната среща ще трябва да прави отбора без него.

Номер 1 в драфта на НБА за 2023-а година има през този дебютен сезон по 21.4 точки средно на мач, както и по 10.6 борби, 3.9 асистенции, 1.2 пресечени пасове и води с 3.6 блокади в цялата Лига след 71 мача в сметката си.

От клуба официално и обявиха, че искат той да продължи рехабилитацията на десния си глезен, който е проблемен в последните месец и половина.

"Наистина е впечатляващо, когато гледате колко по-добър е станал сега в сравнение с началото на сезона", призна и треньорът на Денвър Майкъл Малоун след срещата в сряда. "Искам да кажа, че е наистина забележимо израстването му . Той дойде като наистина талантлив играч, но когато го гледате сега... Поп (б.а – Грег Попович) свърши страхотна работа, като го изгради за един сезон много, много над нивото му в началото".

Той стана едва четвъртият играч и първият новобранец, завършил сезон с поне 1500 точки, 250 асистенции и 250 блокирани удара. Другите с такива постижения са истински икони на баскетболната игра - Карим Абдул-Джабар го направи пет пъти, Хаким Олайджуон – два пъти, а бившият топ-център и любимец на феновете на Спърс Дейвид Робинсън също може да се похвали с две достигания до тези цифри. Но не се беше случвало от сезон 1993-94 г., когато Олайджуон и Робинсън имаха такъв сезон.