Някои от най-добрите играчи в НБА тренираха в Йоханесбург преди исторически демонстративен двубой в Южно Африка. Срещата ще противопостави Отбор Свят воден от Крис Пол и Отбор Африка с капитан Луол Денг.

Баскетболът продължава да се развива в международен мащаб, а редица популярни играчи се включиха в африканското турне. През седмицата комисарят на Националната баскетболна асоциация Адам Силвър заяви, че този мач може да се превърне в едва първият от много, които да бъдат играни в Африка в бъдеще.

Футболът продължава да е най-популярният спорт на континента, но баскетболът го следва по петите.

Идеята на двубоя е да даде кураж и да мотивира млади момичета и момчета от Южна Африка да следват мечтите си и да се развиват в този спорт.

„Баскетболът всъщност е второто най-важното нещо в това пътуване“, сподели Крис Пол. „То е най-вече за това да се срещнем с хората и да поговорим с много деца. Това само показва колко глобален спорт е баскетболът. Спортът няма раса, няма език. Той е просто едно от онези неща, които ни свързват“, коментира още гардът на Лос Анджелис Клипърс.

Отбор Африка ще бъде с треньор Грег Попович, а Луол Денг заяви: „Целта наистина е развитието на играта. Искаме да окуражим децата да вярват в себе си. Това е, което ние всички искаме.“