Феноменален Александър Везенков изригна мощно за нов личен рекорд в НБА. Това се случи при победата на Сакраменто над Финикс Сънс със 114:106. Българинът вкара 14 точки, като към тях добави три борби в нападение, две асистенции и три откраднати топки. Като цяло това бе най-силният мач на Везенков до този момент в НБА.

Gulliver/GettyImages
9 снимки

Везенков прекара на паркета 20 минути, като беше точен в 5 от 7-те си стрелби от игра, включително 2/3 от тройката. Той завърши с +/- от +5 и беше сред най-полезните за своя отбор.

омакините започнаха по-концентрирано и вкараха три бързи тройки, а единствените точки на Сакраменто в първите три минути дойдоха от зрелищна забивка на Кийгън Мери. 

Финикс поведе преди първото прекъсване. След него Девин Букър продължи да тормози гостите с пробивите си. Ветеранът Ерик Гордън също имаше добри изяви, а под коша Юсуф Нуркич водеше голяма битка с Домантас Сабонис. 

Везенков се появи в игра три минути преди края на частта и веднага получи възможност да стреля от далечно разстояние, но пропусна. Българинът завърши по фантастичен начин следващите две атаки на Кингс, а Ди'Аарън Фокс изравни резултата при 22:22. 

Ситуацията се промени в началото на вторите 12 минути, когато Сакраменто затегна защитата. Везенков вкара първата си тройка за 33:30, а след това пресече пас и хвана борба в атака. Бившата звезда на Олимпиакос показа точен мерник и от наказателната линия, преди да бъде заменен в средата на частта. 

Защитата на Финикс не можеше да спре Сабонис, който остана на една борба от "дабъл-дабъл" още до почивката. Литовецът беше неудържим, но частта завърши със серия от 13:3 в полза на "слънцата", които поведоха с 59:50. 

Водени от Сабонис и Фокс, баскетболистите на Сакраменто направиха серия от 10 безответни точки и настигнаха съперника си. Везенков се завърна в игра при 5 оставащи минути и веднага се прояви с асистенция за Кион Елис и трета открадната топка. 

В края на третия период Финикс рухна и Сакраменто натрупа двуцифрен аванс. Заслуга за това имаше и Везенков, който завърши бърза атака след пас на Малик Монк, а после хвана важна борба в атака и направи асистенция към Кион Елис.

Кралете" продължиха да увеличават аванса си. Краткият подем на "слънцата" беше спрян от втората тройка на Везенков. С 14 точки той подобри рекордното си постижение в НБА и на практика сломи съпротивата на домакините. 

Родната звезда отстъпи мястото си на Монк в средата на последната четвърт. Българинът се завърна за последните секунди на срещата, но не му се отдаде възможност да увеличи точковия си актив.

Най-резултатен за Сакраменто беше Ди'Аарън Фокс с 34 точки.

Следващият мач на Сакраменто е у дома срещу Бруклин Нетс. Двубоят ще се състои на 12 декември от 5:00 часа българско време.