Гардът на Филаделфия 76ърс Джеймс Хардън бе глобен със сто хиляди долара от Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада.

Десеткраният участник в "Мача на звездите" ще се раздели със сумата, след като на публично събитие в Китай каза, че генералният мениджър на Сиксърс Дарил Мори е "лъжец". Хардън заплаши, че няма да играе отново, докато не бъде трансфериран в друг отбор.

Глобата от 100 000 е максималната, която НБА може да наложи на даден играч.

Хардън очакваше да получи многогодишен договор това лято, но такъв не му бе предложен нито от Филаделфия, нито от някой от другите отбори в НБА. По тази причина гардът се възползва от правото си да удължи договора си с Филаделфия с още един сезон и да получи заплата от 35,6 милиона долара с идеята, че Мори веднага ще го включи в сделка с друг отбор. Генералният мениджър на тима обаче няма подобни планове на този етап и очаква да получи по-примамлива оферта за носителя на приза за "Най-полезен играч" за сезон 2017/18.

През миналия сезон Джеймс Хардън, който в събота ще навърши 34 години, записа по 21 точки и 10,7 асистенции средно на мач.