Стеф Къри от Голдън Стейт Уориърс ще бъде най-високоплатеният играч в Националната баскетболна асоциация (НБА) този сезон, като ще прибере общо 155,8 милиона долара от заплати и спонсорства. Това го поставя на върха на класацията, изпреварвайки дългогодишния лидер ЛеБрон Джеймс от Лос Анджелис Лейкърс, който ще заработи 133,7 милиона долара.

За първи път от 11 години насам някой успява да надмине печалбите на Джеймс, като последният играч, който го стори, беше Коби Брайънт през сезон 2012-13.

Къри не само доминира на терена с уменията си в стрелбата от три точки, но и разширява влиянието си извън него с партньорства със значими компании като JPMorgan Chase, Panini и Fanatics, както и медийни проекти.

След Къри и Джеймс, третият най-високоплатен играч е Янис Адетокумбо от Милуоки Бъкс с приходи от 103,8 милиона долара. Кевин Дюрант от Финикс Сънс и Деймиън Лилард от Милуоки Бъкс допълват топ 5 с 97,9 и 66,8 милиона долара съответно.

Общите печалби на 15-те най-добре платени баскетболисти в НБА ще достигнат впечатляващите 1,13 милиарда долара, което представлява 11% ръст спрямо миналия сезон, според данни на Sportico.