Ръководните органи на Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада (НБА) официално съобщи, че сезонът се преустановява до второ нареждане.

Решението бе взето часове след първия известен положителен тест за коронавирус на играч от лигата на извънземните. Все още не е ясно кой е болният, но по непотвърдена информация това е френският баскетболист на Юта Джаз Руди Гобeр. Мачът между "джазмените" и Оклахома, който трябваше да се проведе тази нощ, не се състоя, въпреки, че феновете бяха заели местата си в залата. Самият състезател не е бил там, пишат от НБА. По-късно медиите разкриха за втори положителен тест на играч на Юта - Еманюел Мудиай.

Гобер е имал сиптоми, но прегледът е показал, че няма грип или респираторна инфекция. Направен му е бил тест за Covid-19, който се е оказал положителен.

“Това е лудост, не може да бъде истина. Толкова е нереално, сякаш гледам филм. Не става въпрос за пари или баскетбол. Трябва да сме сигурни, че това е правилно решение”, заяви собственикът на Далас Марк Кюбън по време на мача с Денвър, който все пак се игра тази нощ.

Треньорът на Детройт - Дуейн Кейси определи решението като “безпрецедентно”, докато колегата му от Маями Ерик Споелстра заяви, че е “потресен”, но одобрява действията на лигата, тъй като нещата са наистина много сериозни.