Само един американец попада в топ 5 на фаворитите за наградата Най-полезен играч на сезона в НБА в класацията на официалния сайт на Лигата. През последните пет години отличието неизменно отива в чуждестранна звезда - Янис Адетокумбо (Гърция, 2 пъти), Никола Йокич (Сърбия, 2 пъти) и Джоел Ембийд (Камерун).

След страхотното си представяне в последните два месеца Ембийд е фаворит да спечели наградата за втори път. Центърът на Филаделфия Севънтисиксърс е неудържим в атака, като вкарва средно по 35,1 точки на мач, а освен това има по 11,8 борби и 5,9 асистенции. Той е и в серия от 13 последователни мача с поне 30 точки и 10 борби, което за последно е правено от Карим Абдул-Джабар преди половин век.

На второ място в подреждането е Никола Йокич, който е много близо до трипъл-дабъл в средните си показатели - 26,5 точки, 12,4 борби, 9,3 асистенции. Топ 3 допълва Адетокумбо с 30,9 точки, 11,0 борби и 5,4 асистенции.

На четвърта позиция е единственият американец в топ 5 - Шей Гилгъс-Александър. Гардът на Оклахома Сити Тъндър реализира средно 30,7 точки, 5,8 борби и 6,3 асистенции. На пето място е словенският гард на Далас Маверикс, чиито показатели също са впечатляващи - 32,7 точки, 8,4 борби и 9,1 асистенции.

В първата десетка на фаворитите за MVP попадат още Джейсън Тейтъм (Бостън Селтикс), Тайрийз Халибъртън (Индиана Пейсърс), Кевин Дюрант (Финикс Сънс), Кауай Ленард (Ел Ей Клипърс) и Антъни Едуардс (Минесота Тимбърулвс).