Сакраменто Кингс победи със 125:104 (35:23 27:27 44:26 19:28) Юта Джаз у дома. Българинът Александър Везенков изпрати един от най-безличните си мачове, вкарвайки една тройка, оказала се и последната точка в мача. Родната звезда добави 4 борби и 2 асистенции в скромния си актив.

В герой за „лъвовете“ се превърна Кийгън Мъри с 47 точки – личен рекорд. Мъри блесна и с цели 12 тройки. Втори най-резултатен за „кралете“ бе литовецът Домантас Сабонис (20), докато за Джаз с 28 точки се отчете Колин Секстън.

Сакраменто остава пети с актив 15-9, докато Юта е доста по-назад със своя 9-17, отреждащ 12-ата позиция в Западната конференция.

Here come your Kings! 👑@ChickfilA Tunnel Cam pic.twitter.com/4uQ816Vl2I

— Sacramento Kings (@SacramentoKings) December 17, 2023

Сакраменто започна с литовеца Домантас Сабонис и четирима американци - Харисън Барнс, Кийгън Мъри, Кевин Хартър и Кион Елис.

Юта Джаз излезе с крилата Симоне Фонтекио, Лаури Марканен, Кели Олиник, както и гардовете Колин Секстън и Крис Дън.


 Първа четвърт

Домакините стартираха по-активно срещата и придобиха солиден аванс почти веднага, когато поведоха с 14:6. Първи се отличи Домантас Сабонис, който стартира с 6 точки и 3 борби. Юта успя да намали изоставането си с две поредни тройки – 16:12. 

​„Кралете“ не позволиха обрат и си върнаха аванса от шест точки, повеждайки с 18:12. В остатъка от първата част Сакраменто и по-точно последните три-четири минути доминираше тотално, като в един момент преднината бе 14 точки.

В това време се включи в игра и Александър Везенков. Юта се окопити в последните минути, намалявайки изоставането си до 10 точки. Секунди преди сирената 25-годишният Дейвиън Мичъл затвори частта при 35:23

Втора четвърт

Везенков направи асистенция почти с началото на втората четвърт. Гостите от Юта обаче наложиха солиден натиск и намалиха изоставането си на едва три точки. За две минути и половина Юта съкрати аванса на Сакраменто до 38:35.Играчите на Юта бяха на границата на фамозен обрат, като поведоха в тези минути в частта с 12:3. В най-тежкия момент за домакините Домантас Сабонис изригна и отбеляза 12-ата си точка за вечерта, с което даде старт на нова серия и аванс до 44:35.

Везенков се върна на пейката, неуспявайки отбележи нито една точка, като заедно с Трей Лайлс останаха единствените играчи, които имаха време на паркета и не се разписаха. Освен това към този момент Везенков остана и баскетболиста с най-малко игрово време за "кралете" със своите 5 минути и 1 секунда.

В отсъствието на българина "кралете" заиграха още по-добре и две тройки на Кийгън Мъри върнаха аванса аванса от 14 точки.

Сериозната дистанция на Сакраменто се запази и отборът на Везенков затвори полувремето с преднина от 12 точки - 62:50.

Трета четвърт

Второто полувреме започна мощно за „кралете“, които натрупаха аванс от 16 точки, а най-резултатен в това време бе Кийгън Мъри. Харисън Барнс също записа двуцифрен брой точки, а с неговата серия Кингс поведоха с цели 19 пункта. В началото на тази част Везенков остана на пейката.

Мъри стигна до цели 37 точки, благодарение на което в определени моменти разликата стигаше до 20 точки за домакина. Звездата от първото полувреме Домантас Сабонис също продължаваше със страхотното си представяне и приближаваше своя дабъл-дабъл. 

Третата четвърт завърши с три поредни коша на Сакраменто и преднина от 30 точки – 106:76.

Последна четвърт

В последната част „кралете“ не стартираха никак добре и пуснаха четири безответни коша. Отговорът беше с два наказателни удара. Седем минути преди края Сакраменто водеше с 28 точки на своя опонент, а тогава на паркета излезе и Везенков, за втори път. Той и съотборниците му обаче биваха доста доминирани от Юта, който съкрати изоставането си до 112:97.