Сакраменто Кингс се завърна на победния път в НБА, след като победи Финикс Сънс със 120:105 в "Golden 1 Center". Александър Везенков вкара три точки и хвана една борба, като престоя на паркета малко повече от шест минути. 

"Кралете" доминираха през почти целия двубой срещу гостите от Аризона, като натрупаха аванс от над 20 точки в началото на третата четвърт и не позволиха на своя съперник да се върне в срещата. Така възпитаниците на Майк Браун се реваншираха за тежката загуба от Бостън Селтикс в четвъртък. 

Домантас Сабонис беше над всички за успеха на Кингс. Литовецът се отчете с "трипъл-дабъл" - 28 точки, 11 борби и 12 асистенции. Ди`Аарън Фокс завърши с 23 точки, а Кийгън Мъри добави още 21. Харисън Барнс завърши с 19 точки, а Кевин Хъртър добави още 13. 

За Сънс Кевин Дюрант вкара 28 точки, а Девин Букър добави още 24. Гостите действаха твърде индивидуално през цялата среща, а в защита се представиха много слабо. За Финикс отново не игра третата голяма звезда на отбора Брадли Бийл, който лекува контузия. 

Сакраменто остава на четвърто място в Западната конференция със 17 победи и 10 загуби. Финикс е 10-и с баланс 14:14. 

Gulliver/GettyImages
38 снимки

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ: 

Двата отбора откриха сметката си с двубоя със забивки. Дрю Юбанкс завърши с алей-уп подаване на Девин Букър, а на другия кош Домантас Сабонис заби след асистенция на Кевин Хъртър. Литовецът беше под пара в началото на срещата и вкара първите 7 точки за своя отбор. Ди`Аарън Фокс реализира тройка в транзиция, за да даде аванс от 18:11 за Кингс. Кевин Хъртър също беше точен от зоната за три точки, давайки преднина от 9 точки на Кингс - 23:14. 

Домакините продължиха да движат отлично топката в нападение, а Харисън Барнс реализира поредната тройка за 27:19, което принуди Франк Вогъл да вземе прекъсване. Ди`Аарън Фокс беше неудържим в атака и стана първият баскетболист с двуцифрен брой точки - 10, поднасяйки за 33:26. Малко преди края имаше и куриозен момент, в който се оказа, че има проблем с часовника, който показва, че остава повече време, отколкото трябва и от 1:13 минути времето бе коригирано на 21 секунди. С два успешни наказателни удара Кевин Дюрант фиксира резултата след 12 минути игра - 35:30 за Сакраменто. 

ВТОРА ЧЕТВЪРТ

Александър Везенков се появи в игра в началото на втората си четвърт и с първото си докосване до топката вкара тройка - 38:30. Фокс продължи със страхотните си изяви в атака и поднесе за 42:32. Престоят на Везенков на паркета обаче беше по-малко от 4 минути и той беше заменен от Кийгън Мъри, след като преди това направи крачки в нападение. Малик Монк вдигна залата на крака след страхотна забивка с една ръка при бърза атака на Кингс - 47:38. От другата страна на паркета Удока Азубуике също отговори със забивка, при което Кевин Дюрант получи техническо нарушение, тъй като се израдва и навлезе на терена. Другата звезда на Сънс - Девин Букър, влезе в спор със съдиите за решението им, като и той получи техническо нарушение. 

Кевин Хъртър вкара третата си тройка в мача за 54:46 при малко повече от три минути и половина преди края на първото полувреме. Кевин Дюрант свали изоставането на своя отбор на шест точки - 49:55. Фокс обаче продължи да малтретира съперника в атака, реализирайки две точки, а след това Сабонис направи преднината на Кинс двуцифрена - 59:49. 17 секунди преди края на втората четвърт беше отсъдена върната топка на Дюрант, при което треньорът на гостите от Аризона Франк Вогъл побесня и получи техническо нарушение. Фокс реализира наказателния удар, а Харисън Барнс наниза тройка за 65:54. 

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ

Второто полувреме започна с бързи два коша на домакините, дело на Домантас Сабонис и Кевин Хъртър. Финикс продължи да бъде безидеен в атака, а забивка на Сабонис направи разликата 74:54, което принуди Франк Вогъл да вземе прекъсване. Сънс прекъснаха серията на домакините с кош на Девин Букър. Кингс обаче продължиха да залагат на разнообразни нападение, които завършиха с тройка на Харисън Барнс и кош на Кевин Хъртър. Гостите залагаха основно на индивидуални изяви на Букър и Дюрант. 

Нова тройка на Барнс принуди Вогъл да вземе още едно прекъсване при 88:62. "Кралете" продължиха да с разнообразната игра в атака, докато Финикс залагаше повече на индивидуални действия на двете си големи звезди. Букър реализира след пробив за 72:96 при малко повече от 4 минути преди края на третата част. Гостите свалиха пасива си до 20 точки след един успешен наказателен удар на Дюрант за 78:98. Третият период приключи след кош и успешен наказателен удар на Харисън Барнс за 103:94. 

ЧЕТВЪРТА ЧЕТВЪРТ

Последният период от срещата започна със серия от 4:0 за гостите. Кингс бяха без кош почти 2:30 минути, но Малик Монк прекъсна сушата за Кингс с поднасяне за 105:88. След това и Домантас Сабонис вкара под коша, за да бъде съвсем спрян устрема на "Слънцата" в началото на последната част от мача. Сакраменти отново поведе с 20 точки след кош на Кийгън Мъри - 112:92. 

4:10 преди края на мача Домантас Сабонис завърши "трипъл-дабъла" си в мача, след като хвана десетата си борба, а преди това имаше 12 асистенции и 24 точки. Везенков се завърна на паркета 2:24 преди края на мача при 120:99 за Кингс. За това време българинът се отличи с една борба. Финикс вкараха шест поредни точки за крайното 120:105. 

Стартови петици: 

Сакраменто Кингс: Ди`Аарън Фокс, Кевин Хъртър, Харисън Барнс, Кийгън Мъри, Домантас Сабонис

Финикс Сънс: Девин Букър, Грейсън Алън, Ерик Гордън, Кевин Дюрант, Дрю Юбанкс