Най-добрият български баскетболист в последните години Александър Везенков по всичко личи ще напусне отбора на Сакраменто Кингс.

Това твърди италианският журналист Матео Андреани, според когото ръководството на тима вече е информирало българина за намеренията си.

По всяка вероятност Сакраменто ще опита да размени българското тежко крило за друг играч или пикове. Подобна сделка може да стане факт още по време на драфта на 26 и 27 юни тази година.

Везенков, който през август ще навърши 29 години, приключи първата си кампания в Националната баскетболна асоциация. Той изигра 41 мача, в които записа по 5,5 точки, 2,3 борби и 0,5 асистенции средно на мач, при едва 12,2 минути в игра. Българинът показа и доста добра стрелба от тройката, реализирайки 37 процента от опитите си от далечна дистанция.

Според Андреани приоритет за Везенков е да остане в НБА. Бившият носител на наградата за "Най-полезен играч" в Евролигата подписа през миналата година тригодишен контракт със Сакраменто на обща стойност почти 20 милиона долара. Първите две години от него са гарантирани, докато третата е решение на клуба, който държи правата на баскетболиста. Това означава, че за да направи Везенков свободен агент, Сакраменто ще трябва да му изплати цялата заплата от над 6,5 милиона долара.

БТА