Сакраменто Кингс постигна изключително важна победа срещу ЛА Клипърс със 109:95 (24:24, 32:27, 35:19, 18:25) в среща от редовния сезон в НБА. Така "кралете" запазиха шансове за директно класиране за плейофите. Българската звезда Александър Везенков отново записа 10 минути, точно колкото бе игровото му време и срещу Юта преди два дни - негов първи мач след завръщането от травма в глезена. Той вкара 2 точки, добави една борба и една открадната топка. Очевидно най-добрият баскетболист в Европа за 2023-а още влиза в ритъм, но появата му съвпада с най-важния период от сезона за тима.
 

Домантас Сабонис бе над всички с 58-ия си пореден дабъл-дабъл, завършвайки мача с 22 точки, 20 борби и 9 асистенции. Ди'Арън Фокс отбеляза 20 точки, а Кайлър Мъри -  19. За гостите Ръсел Уестбрук вкара 19 точки, Пол Джордж бе с 18, а Норман Пауъл завърши мача със 17.

БТА
35 снимки

Така Сакраменто съкрати разликата от петия и шестия на Запад - Далас и Ню Орлиънс, само на една победа. Активът на седмия в класирането Кингс е 44-31, какъвто е и на осмия Финикс. А Далас и Ню Орлиънс са с 45-30. Голдън Стейт помогна за каузата на Везенков, след като тази сутрин победи Далас на Лука Дончич и компания със 104:100. Остават по шест мача до края на редовния сезон, а целта на отбора на българина е да попадне в топ 6 на Запад, за да избегне допълнителните баражи за плейофи.

Срещата започна с много грешки и от двата отбора и поредица от неуспешни стрелби. Постепенно обаче и двата отбора се разиграха, но никой не успя да вземе аванс и след първата четвърт резултатът бе равен 24:24, след тройка със сирената на Трей Лайлс. В началото на втората четвърт в игра влезе и Александър Везенков, като първата му проява беше нарушение срещу Джеймс Хардън, удряйки го в лицето в опит да отнеме топката. След това обаче българинът спечели важна борба под собствения кош, а няколко секунди по-късно бе фаулиран в атака и отбеляза първите си точки от линията за фаул. Сакраменто пък влезе в серия от 12 безответни точки и поведе с 33:24. Благодарение на Пол Джордж и Норман Пауъл, ЛА Клипърс стопи преднината на "кралете" и на полувремето резултатът бе 56:51 в полза на Кингс.

 

"Кралете" започнаха третата част по-добре и набързо направиха преднината си двуцифрена за 67:57. Отборът на Майк Браун играше доста уверено и доминираше на паркета, като частта завърши с 21 точки аванс - 91:70 за Сакраменто. В началото на четвъртата част в игра отново се появи Везенков, който още в началото блесна с чудесна работа в защита и това даде началото на успешна атака на Кингс. Този път той престоя на игрището близо 7 минути, като след това отстъпи мястото си на Кийгън Мъри. Въпреки че в един момент разликата достигна 20 точки, Майк Браун предпочете да задържи титулярите си в игра. Сакраменто не изпусна инициативата, но в края ЛА Клипърс стопи част от 20-те точки изостанане и мачът завърши 109:95 в полза на "кралете".