Лука Дончич вкара 50 точки за успеха на Далас Маверикс над Финикс със 128:114 в първенството на Националната баскетболна асоциация на Северна Америка (НБА), за да премине границата от 10 хиляди точки. Той направи постижението в първата четвърт на мача, регистрирайки го в 358-ата си среща в Лигата. Това го прави седми най-бърз баскетболист, достигнал до този рекорд в историята на НБА.

Отделно от точките, той подаде 14 асистенции за победата, като вкара 8 пъти от 16 изстрела от зоната за тройки и всичките си 12 наказателни удара.

Дерик Лавли Втори вкара 20 точки и взе 10 борби под кошовете, след като пропусна предишните четири мача заради разтежение на глезена. Тим Хардуей-джуниър добави 18 за победителите, които в девети пореден мач бяха без Кайри Ървинг заради проблем с петата.

Тимът на Финикс поддържаше съпротивата най-вече заради силното включване от резервната скамейка на Чимези Мету и Грейсън Алън. Алън вкара 32 точки, от които 19 в третата четвърт в момент, когато Сънс имаха дефицит от 15 точки в резултата. Мету добави 23 пункта и взе 19 борби, негов личен рекорд в НБА. Центърът Юсуф Нуркич пък пропусна втора поредна среща по лични причини.

След като гостите от Финикс намалиха пасива в края на третия период и в началото на четвъртия, Далас направи серия от 17:4 в средата на последната част и това им измъкна победата.

След като направи трибъл-дабъл с 39 точки срещу Сан Антонио в предишната среща, днес Дончич започна с учудваща ефективност да плете комбинации с Лавли. Именно завърналият се след контузия Лайвли му поднесе за първите четири точки, след което словенецът вкара 17 точки и 5 от 6 успешни стрелби в първата четвърт, за да изведе своите с 36:24 напред. Отличният му ден продължи и в първите секунди на втората част, когато наниза тройка още от първата атака. Така с нови с 24 точки тимът му дръпна с 64:54 до полувремето.

Ню Йорк Никс сложи край на серията от седем поредни победи на Милуоки и го срази със 129:122. Джейлън Брънсън вкара 38 за успеха, който прекъсна и серия от девет поредни поражения на Никс от този противник. Bсе пак те имат положителен баланс в Лигата – 17/12, и се нареждат 3-и в Атлантическата дивизия.

Джулиъс Рандъл добави 24 точки и взе 9 борби, Ар Джей Барет остана с 21, а Имануел Куикли почта като резерва, но приключи с 20 точки.

Бъкс отговориха с по 32 точки на Яник Адетокумбо и Деймиан Лилард, а Крис Мидълтън добави 24. В един момент обаче играта и на тримата бе ограничена, а защитата им не реагира по най-добрия начин в заключителните минути, което доведе и до поражението.

На връх Коледа се изигра и едно от класическите дербита в историята на НБА, а Бостън победи със 126:115 като гост Лос Анджелис Лейкърс, което се случва за първи път на този християнски празник.

С успеха Детелините увеличиха преднината си на върха в цялата Източна конференция с 23 победи от 29 мача.

Центърът Кристапс Поржингис се отличи с 28 точки и 11 рибаунда за гостите, Джейсън Тетъм прибави 25. Джейлън Браун прибави 19, а Дерик Уайт остана с 18 и 11 борби. Така всичките петима титуляри за Селтикс вкараха поне по 18 точки днес. Антъни Дейвис с личен рекорд за сезона отговори с 40 за домакините, както и взе 13 борби. Ветеранът ЛеБрон Джеймс приключи с 16 точки, 9 борби и 8 подавания.

Маями Хийт се наложи над Филаделфия със 119:113 и подгони Орландо на върха в Югоизточната дивизия. Гостите от Филаделфия остават 2-и в Атлантическата с 20/9.

Новобранецът Хайме Хаукес-джуниър блесна с 31 точки и първи дабъл-дабъл в кариерата си, взимайки и 10 борби. Бам Адебайо приключи срещата с 26 точки и 15 борби. А треньорът на победителите Ерик Спулстра вече има 9-0 победи в мачовете на Коледа, което го прави номер 1 в цялата Лига по този показател.

Тайлър Хиро с 22 точки, Дънкан Робинсън с 16 и Кайл Лаури с 12 бяха останалите реализатори за домакините.

Актуалният носител на приза МВП и две години подред реализатор номер 1 в Лигата Джоел Ембийд пропусна мача за тима на Филаделфия заради проблеми в глезена. При това положение Тобайъс Харис с 27 и Кели Убре-джуниър с 25 бяха най-полезни за тима.

Денвър продължава да държи 2-ото място на Зарпад след успех над Голдън Стейт със 120:114. Джамал Мъри вкара 28 точки, Никола Йокич пък беше безгрешен от наказателната линия – 18 успешни от 18 опита. Иначе Йокич приключи мача с 26 точки, въпреки лошите стрелби от игрова ситуация – само 4 от 13 опита.

Андрю Уигинс поддържаше огъня за Голдън Стейт с 22 точки. Стеф Къри не беше в познатата си светлина, като още на загрявката излезе от игрището. И не беше вкарал до средата на втората четвърт, за да приключи мача с 18 точки за Уориърс./ БТА