САЩ отново стана център на расистки скандал, след като в социалните медии се появи клип, в който се вижда как полицай действа по брутален начин при задържането на тъмнокож гражданин в Минеаполис. Униформеният сложи коляното си върху гърлото на задържания, като по този начин не му позволи да диша. Джордж Флойд, каквото е името на афроамериканеца, на няколко пъти помоли полицая да отмести коляното си, защото не може да диша, но думите му нямаха никакъв ефект върху органите на реда. Няколко минути по-късно Флойд изгуби съзнание, а след това е починал в местната болница.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Do you understand NOW!!??!!?? Or is it still blurred to you?? 🤦🏾‍♂️ #StayWoke👁

A post shared by LeBron James (@kingjames) on

Звездата на Лос Анджелис Лейкърс ЛеБрон Джеймс отново бе сред първите, които се нахвърлиха по полицейската бруталност. Той публикува колаж, който напомни на аудиторията за известния случай с бившия играч от НФЛ Колин Каперник, който коленичи по време на националния химн в протест на расовата несправедливост и полицейското насилие в Америка.

Бившият играч от НБА Стивън Джаксън, който е познавал лично 46-годишния Флойд, също публикува видео в "Инстаграм". Центърът на Юта Джаз Руди Гобер написа, че "ако оставите вашия колега да направи нещо подобно на друг човек, без да се опитате да го спрете или да го разубедите, то вие сте виновни толкова, колкото него". Гобер визира действията на колегите на полицая, които просто стоят отстрани и наблюдават бруталните сцени. Джейлън Браун, Рей Алън и Стив Кър също бяха сред гневно реагиралите. Четиримата полицаи, участвали във въпросната ситуация, са били уволнени.