Всички клубове от НБА бяха изтеглени в шест групи от по пет отбора и ще играят четири мача помежду си от групата в турнира NBA in Season, който започва тази нощ.

Най-добре представилите се четири тима ще играят накрая в Лас Вегас в полуфинални и финални мачове през декември, а всички 67 мача от турнира, с изключение на финалната среща, ще се зачитат и за редовния сезон.

„С добавянето на това ново значимо събитие в календара на НБА, ние се фокусираме да предоставим на играчите и отборите още едно състезание за победа. Също така ангажираме феновете по различен начин и ги стимулираме с допълнителен интерес към ранната част от програмата за сезона“, каза вицепрезидентът на лигата Джо Дюмарс.

Реакциите след анонса за новия турнир бяха смесени, тъй като гардът на Мемфис – Маркъс Смарт, заяви за Купата на НБА: „Ако трябва да съм честен, никой не го интересува. Важен е само сезонът“.

Треньорът на Сан Антонио Спърс – Грег Попович, обаче смята, че това е още една възможност играчите да демонстрират още по-голяма конкурентност помежду си.

Отборите ще носят специални екипи и ще играят на уникално боядисани паркети за тези мачове. „Традициите не се създават за една нощ“, пък каза комисарят на НБА Адам Силвър.

Откриването на груповата фаза е в ранните часове на събота в Денвър, където шампионът приема Далас, Голдън Стейт гостува на Оклахома Сити Тъндър, Мемфис срещу Портланд, Ню Йорк Никс срещу Милуоки Бъкс, Вашингтон Уизардс срещу Маями и Кливланд – Индиана.