Тежкото крило на Мемфис Гризлис Джарън Джаксън-младши беше избран за "Най-добър защитник" в Националната баскетболна асоциация за сезона 2022/23. Призът носи името на легендата на Хюстън Рокетс Хакийм Олайджувон.

За 23-годишния Джаксън, който Мемфис избра под номер 4 в драфта през 2018 година, настоящият сезон е най-силният в кариерата. Той завърши редовната част от кампанията като лидер по чадъри с 3 средно на мач, както и бе лидер сред всички титулярни играчи в лигата по защитен рейтинг със 106,6. 

В атака Джаксън завърши сезона с 18,6 точки средно на мач, като към тях прибави още 6,8 борби, 1 асистенция и 1 открадната топка.

За наградата за "Най-добър защитник", която печели за пръв път в кариерата си, Джаксън получи 97 вота от общо 100 възможни, включително и 56 първи места за общо 391 точки. Втори с 309 точки (31 първи места) остана центърът на Милуоки Бъкс Брук Лопес. Трети със 101 точки и осем първи места е центърът на Кливланд Кавалиърс Еван Моубли.

До края на тази седмица НБА ще обяви победителите в още няколко индивидуални класации. По-късно днес ще стане ясен първият носител на приза за "Играч с решителен принос", в сряда ще бъде обявен победителят за "Треньор на годината", а в четвъртък ще бъде връчена наградата за "Шести играч на годината"./ БТА