След 21 години в Далас Маверикс Дирк Новицки официално обяви края на своята кариера. Това сякаш бе очаквано, но самият германец разкри, че е взел окончателното решение едва в последните дни.

"Решението бе взето окончателно едва в последните два дни. Причината е кракът ми, който ми причинява постоянни проблеми. Не вярвам, че може да издържи още един сезон", обяви легендата.

Той претърпя операция в левия крак в края на миналия сезон, но проблемите останаха. "Продължих да приемам инжекции и да взимам болкоуспокояващи. Вече няма смисъл."

А какво предстои сега за Новицки? "Радвам се просто, че вече напрежението го няма. През лятото да не правя нищо и в четвъртък да ял следолед или пица за закуска. Просто понякога да излизам, може би да отида да карам ски, нещо, което вече над 25 години не съм правил."

А кой е знаел за решението? "Разбира се, моето семейство. И в понеделник вечер няколко приятеля от Германия бяха у нас на скара, тогава им казах какво смятам да направя."

В последния си домакински мач в кариерата Новицки записа и рекорд по точки за сезона с 30 за успеха със 120:109 над Финикс Сънс. "Момчетата играха за мен, даваха ми добри пасове. И имах желание, получи се добре. Не мога да си спомня последния път, когато съм стрелял 31 пъти."

Новицки бе попитан и какво ще му липсва в баскетбола. "Съотборниците ще ми липсват. Опитах още веднъж да преживея всичко с момчетата и да се забавлявам. От тази гледна точка отново бе хубаво, макар че болката в крака пречеше. Ще ми липсва състезанието, всеки ден да се съревновавам с най-добрите в света. Но може би ще започна да играя голф или малко тенис, когато кракът получи няколко седмици спокойствие."