Играчите от Националната баскетболна асоциация стартират всекидневни тестове за коронавирус този уикенд преди старта на новия сезон 2020/21 под здравни и безопасни протоколи.

Новата кампания в НБА стартира на 22 декември, а предсезонните тестове започват от 11 декември – седмица преди старта на тренировъчните лагери. Миналият сезон бе завършен в „балон“ в Орландо, след като бе спрян през март заради глобалната пандемия. През тази кампания ще има по-малко мачове от редовния сезон – 72, отново пред празни трибуни. Лигата ще обяви календара за предстоящия сезон в следващите няколко дни.

Индивидуалните тренировки от понеделник ще бъдат доброволни, последвани от задължителни такива от вторник до неделя, както и отборни занимания от 6-10 декември. След ключовите точки от протоколите, които не споменават критерий, който може да причини прекъсване на сезона, бяха малък брой или независими положителни случаи на заразата, които не предполагат спиране на кампанията. Всеки, който тества положително, може да се завърне на работа след десет или повече дни след първия положителен тест или без симптоми, или ако даде два негативни теста в рамките на 24 часа един от друг.

Всеки един играч, който даде положителна проба, дори без симптоми, трябва да изчака десет дни и след това да бъде следен в индивидуални тренировки за още два дни преди да се върне при тима. Ще има и анонимна линия, на която да се докладват нарушения на протоколите – нещо, използвано и в „балона“ в Орландо. Отборните пътувания ще бъдат лимитирани до 45 души, 17 от тях играчи, при посещението на различните зали в САЩ


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.