Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада планира да проведе разследване срещу отбора на Филаделфия 76ърс, който реши да даде почивка на своята голяма звезда Джоел Ембийд за първите три мача от новия сезон - срещу Милуоки, Торонто и Индиана.

Ембийд, който през сезон 2022/23 спечели приза за "Най-полезен играч", а през всеки от последните три сезона завършваше като водещ реализатор по точки средно на мач, е преследван през цялата си кариера от тежки контузии. Последната такава бе в началото на тази година, когато той скъса менискус и бе опериран. Центърът се завърна в игра в края на редовния сезон, но трябваше да носи специална наколенка. Очаква се той да продължи да я използва и през новия сезон.

Тази година в щаба на Филаделфия са решили да пестят максимално много енергията на звездата си, за да може той да бъде свеж за плейофите. Самият Ембийд вече обяви, че вероятно никога повече няма да играе в мачове в поредни дни.

В кариерата си Джоел Ембийд е пропускал мачове заради проблеми с дясното коляно, лявото коляно, гърба, фрактури на лицето, контузии в глезена, в пръст на ръката, във врата, в рамото, в таза, в китката, в ребрата, в лакътя, в ходилото, в прасеца, веднъж заради мигрена, както и няколко пъти заради респираторни заболявания. Въпреки всички тези проблеми 30-годишният Ембийд постоянно подобрява личните си показатели, като през миналия сезон записа по 34,7 точки и 11 борби средно на мач в общо 39 двубоя. През лятото той игра и за националния отбор на САЩ на Олимпийските игри в Париж, където американците грабнаха златните медали.

БТА