Националната баскетболна асоциация може и да е прекратена заради пандемията от коронавирус, но това не е спряло лигата от използването на своята огромна достъпност в социалните мрежи, образовайки последователите си с важна информация и препоръки относно COVID-19.

НБА преустанови срещите от редовния сезон, след като центърът на Юта Джаз Руди Гобер тества положително за вируса. Впоследствие позитивни проби дадоха и още играчи, включително двукратният шампион Кевин Дюрант, трима от неговите съотборници в Бруклин Нетс и двама играчи на Ел Ей Лейкърс. Кампанията под надслов “НБА Заедно”, ще споделя последните препоръки за безопасност, докато използва своите дигитални платформи, за да помогне на хората да се справят с пандемията.

“За последната седмица, 18 играчи от НБА И УНБА направиха публични видеа, за да споделят важна информация за здравето и безопасността в опит да се спре разпространението на коронавируса. Тези клипове генерираха повече от 37 млн. гледания в профилите на лигата в социалните мрежи”, споделиха от НБА в свое изявление. Един от сайтовете е http://cares.nba.com/coronavirus, където може да бъде открита всички необходима информация в опит за справяне с пандемията, като има и полезни линкове към Световната здравна организация и това какво могат да направят феновете, за да се предпазят.

От лигата заявиха, че играчи от НБА и УНБА са отдадени на това да съберат над 30 млн. долара в подкрепа както на здравните организации, борещи се с пандемията, така и на хората, пострадали от вируса. Целта е да бъдат събрани 50 млн. долара. Баскетболните привърженици по домовете си също ще получат възможност да гледат класически мачове в каналите на НБА всекидневно, докато един от играчите ще сяда за интервю на живо с феновете всеки ден от седмицата в Инстаграм. Глобално, коронавирусът зарази вече над 337 000 души, а загиналите са повече от 14 600. В САЩ има потвърдени повече от 33 600 случая, а жертвите са 421.