Ръководството на Националната баскетболна асоциация обмисля варианта да проведе цялата фаза на плейофите в Лас Вегас, но разглежда и други възможности за завършване на сезона, съобщава Спортс Илюстрейтед. Мачовете от НБА бяха преустановени за един месец в средата на март, след като първо играчът на Юта Джаз Руди Гобер, а впоследствие и други баскетболисти, дадоха положителна проба за новия коронавирус.

В този период кризата с COVID-19 сериозно се влоши в САЩ и към момента не е ясно дали Лигата ще бъде подновена на 13 април, като това изглежда малко вероятно. От ръководството на НБА вече са отписали останалите мачове от редовния сезон, но същевременно са наясно, че няма как да се проведат стандартните плейофи, които предвиждат пътуването между различни градове на 16 отбора. Поради това единият от вариантите и всички мачове от плейофната фаза да се проведат в един град и от Лигата считат, че Лас Вегас е най-подходящ за целта.

Пред реализацията на подобна идея също има много пречки, като това ще изисква тестването за наличието на COVID-19 на хиляди играчи, треньори, официални лица, обслужващ персонал, рефери, екипи за телевизионно отразяване и други, което от своя страна може да предизвика критики, тъй като голяма част от населението на САЩ няма свободен достъп до такива тестове. Ако напълно се откаже от довършване на сезона, Лигата е изправена пред огромни финансови загуби, които ще се допълнят към 400 милиона долара, загубени от пазара в Китай, след като директорът на един от отборите в НБА подкрепи в социалните мрежи протестите в Хонконг.