НБА глоби президента на Баскетболни операции на Филаделфия Дарил Морей в размер на 50 000 долара за нарушаване на правилото за борба с фалшификациите, след като публикува съобщение за трансфер на звездата на Хюстън -Джеймс Хардън в социалните мрежи.

Мори, който беше главен мениджър на Рокетс, преди да се присъедини към Сиксърс през ноември, засили спекулациите за сделка с Хардън, когато на 20 декември публикува спомен за едно от индивидуалните постижения на звездата от миналата година.

Оттогава изтритият туит е считан за старт на преговори за правата на Хардън между двата отбора.

"НБА ... глоби Дарил Морей, президент на Баскетболните операции на Филаделфия с 50 000 долара за нарушаване на правилата за неправомерно манипулиране в лигата. Глобата е в отговор на изтрития от социалната мрежа пост на Морей, направен на 20 декември по повод Хюстън Рокетс и Джеймс Хардън", се казва в изявление на НБА.

Не за първи път Морей е замесен в подобен скандал, след като той туитва подкрепата си за продемократични демонстранти в изтрит от октомври 2019 г. пост, който включва изображение с надпис: "Борба за свобода. Стойте с Хонконг."

След политически чувствителния туит на Морей, държавната телевизионна мрежа на Китай спря да излъчва мачове от НБА, докато корпоративните партньори в страната прекратиха или преустановиха отношенията с баскетболната организация на САЩ и Канада./БТА