Майкъл Джордан се е съгласил да продаде мажоритарния си дял в Шарлът Хорнетс от НБА, съобщиха от баскетболния отбор пред Би Би Си.

Подробности за сделката не бяха оповестени, но ESPN съобщава, че клубът се оценява на 3 млрд. долара.

Когато продажбата приключи, ще бъде сложен край на 13-годишния мандат на Джордан като мажоритарен собственик на Хорнетс.

Джордан, който понастоящем е единственият чернокож мажоритарен собственик на отбор в НБА, ще запази миноритарен дял след продажбата на група инвеститори.

Групата се ръководи от финансистите Гейб Плоткин, настоящ миноритарен собственик и Рик Шнал, миноритарен собственик на Атланта Хоукс.

Беше обявено обаче, че Шнал ще продаде собствеността си в Хоукс=

Джордан е шесткратен шампион на НБА и петкратен MVP и е смятан за най-великия играч в историята на НБА.

След като през 2010 г. плати 275 млн. долара за мажоритарен дял в Шарлът Хорнетс, той е и единственият чернокож мажоритарен собственик в лигата.

Преди това е бил миноритарен собственик на баскетболния отбор Washington Wizards.

В четирите големи спортни лиги в САЩ има малко собственици, които не са бели: Ким Пегула - азиатка и основен собственик на Бъфало Билс от НФЛ; Шад Хан - пакистанец, собственик на Джаксънвил Джагуарс; Арте Морено, мексикански американец - собственик на отбора от МЛБ Лос Анджелис Ейнджълс; Шийла Джонсън, афроамериканка, която е съсобственик на Вашингтон Кепитълс от НХЛ и Вашингтон Уизардс от НБА.