Маями Хийт се класира за финала в Източната конференция на НБА, след като в петия мач в серията спечели срещу Милуоки със 103:04. Голямата звезда на Бъкс Янис Антетокумбо не игра в срещата заради разтежение на десния глезен, а най-добрият отбор в редовния сезон вече е извън битката за титлата.

Джими Бътлър и Горан Драгич вкараха по 17 точки за Хийт, който взе серията с 4-1 и чака на финала Бостън или Торонто. Това е първо участие за Маями във финал в Конференцията от 2014-а година насам и първо участие на Бътлър във Финална четворка в кариерата.

Джей Кроудър вкара 16 точки, а Тайлър Херо добави 14. Бам Адебайо остана с 13, а Кели Олейник наниза 12 за победителите.

Крис Мидълтън беше най-добър реализатор за Милуоки с 23 точки, а след него се нареди Брук Лопес с 15 и 14 борби. Донте ДиВинченцо отбеляза 17, Уесли Матюс и Марвин Уилямс останаха с по 11. Ерик Бледсо опита да помогне с 9 асистенции за Бъкс.

Макар и да не игра, Антетокумбо се опита да бъде полезен за отбора си, като подкрепяше играчите от пейката, надъхваше ги преди мача на загрявката, а на полувремето опита да вкара от своята енергия в разговорите. Но това не се оказа достатъчно за отбор номер 1 в редовния сезон.

Лейкърс поведе с 2-1 победи на Запад над Хюстън, след като спечели третата среща със 112:102. ЛеБрон Джеймс отбеляза 36 точки за Езерняците. Раджон Рондо пък избухна в най-важния момент от мача- четвъртата част, за да наклони везните в полза на Лос Анджелис.

Джеймс подобри рекорда от 162 победи в плейофите, като до този момент номер 1 беше друг бивш играч на тима му- Дерек Фишер със 161. Рондо пък наниза 21 точки и подаде 9 завършващи паса, за да отвори пътя към успеха. Той отбеляза 8 точки в серията 10:0 за Лейкърс в началните минути на четвъртия период, както и подаде за другия кош в този момент.

Антъни Дейвис реализира 26 точки, а Кайл Къзма прибави 14. За Ракетите Джеймс Хардън завърши с 33 точки, а Ръсел Уестбрук остана с 30.

Първенство на Националната баскетболна асоциация на Северна Америка (НБА), плейофи:

Източна конференция, полуфинали:
Милуоки- Маями 94:103
Маями печели серията с 4-1 победи

Западна конференция, полуфинал:
Хюстън- Лос Анджелис Лейкърс 102:112
Лос Анджелис Лейкърс води в серията с 2-1 победи