Маями Хийт надви Бостън Селтикс със 123:116 като гост в мач номер 1 от финалите на Източната конференция в Националната баскетболна асоциация (НБА). Ключова за успеха на „горещите“ се оказа третата четвърт, която тимът от Флорида спечели с 46:25, след като изоставаше с девет точки на почивката.

Над всички за отбора на Ерик Сполстра бе Джими Бътлър, който завърши с 35 пункта, 5 борби, 7 асистенции и цели 6 кражби. С 20 точки, 8 борби и 5 асистенции допринесе Бам Адебайо, а четирима баскетболисти на Хийт приключиха с по 15 пункта – Макс Струс, Гейб Винсънт, както и Кейлъб Мартин и Кайл Лаури от пейката. Маями завърши с над 54% при стрелбата за две точки и над 51% успеваемост от тройката.

За „келтите“ Джейсън Тейтъм бе най-резултатен с 30 точки и 7 борби. 22 пункта, 9 борби и 5 асистенции добави Джейлън Браун, а с 19 завърши Малкълм Брогдън. Гардът Маркъс Смарт приключи с дабъл-дабъл – 13 точки и 11 асистенции, а с по 14 и 11 пункта съответно се отчетоха Робърт Уилямс III, който не сбърка от игра – 6/6, и Дерик Уайт. Техните усилия обаче се оказаха недостатъчни за тима на Джо Мазула.

Мач номер 2 от серията отново ще бъде в залата на Селтикс и ще се изиграе в нощта на петък срещу събота от 3:30 часа българско време.