Словенският баскетболист на Далас Лука Дончич не е оставал буден до късно като дете, за да гледа финалите на Националната баскетболна асоциация (НБА), които са започвали около 3 часа през нощта в родината му. Трябвало да ходи на училище няколко часа по-късно, така че разбирал кой е спечелил, когато се събуди. Не се заблуждавайте, обаче, пише агенция АП, Дончич е обръщал внимание.

„Всяко дете, което играе баскетбол, мечтае за това. Аз бях едно от тях“, признава той.

Мечтите ще станат реалност за Лука Дончич тази нощ, когато 25-годишният баскетболист ще дебютира във финалите в НБА с екипа на Далас Маверикс, който се изправя срещу Бостън Селтикс в първия мач от серията за титлата.

Лука Дончич може да стане първият играч, спечелил реализаторската класация и шампионска титла в един и същи сезон след Шакил О'Нийл през 2000 година. Титла със сигурност ще допринесе към аргументите, че Дончич, който води в класациите по точки, борби и асистенции в плейофите тази година, може би е най-добрият баскетболист в НБА в момента.

„Това ще бъдат международни финали“, смята съотборникът на Дончич Кайри Ървинг и добави: „Всички ще гледат. Светът гледа.“

Финалите на НБА отдавна са налични в повече от 200 държави и територии, излъчвани на около 50 различни езика и диалекта. И едва ли е нещо ново за чуждестранни състезатели да участват на най-голямата сцена в НБА - двама от последните трима играчи, избирани за Най-полезни във финалите на НБА са гръцкият баскетболист Янис Адетокунбо за Милуоки през 2021 година и сърбинът Никола Йокич за Денвър миналия сезон.

„Лука е на грандиозно, стратосферно ниво“, заяви членът на Залата на славата Пау Гасол на събитие в Испания през тази седмица. „Това, което той направи... е в обсега на малцина в историята на този спорт“, добави Гасол, а цифрите потвърждават казаното от него.

Дончич има средно 28.7 точки на мач за шест редовни сезона в лигата и отстъпва само на Майкъл Джордан и Уилт Чембърлейн, които записват по 30.1 отбелязани точки. Той е единственият играч в историята на НБА, който прави средно поне 8 асистенции и 8 борби на мач. Словенецът е и един от двамата баскетболисти с поне 10 000 точки, 3 000 борби и 3 000 асистенции през първите 400 мача в кариерата си.

„Много е трудно да печелиш. Не мисля, че хората разбират колко е трудно да се печелят мачове в тази лига, особено в плейофите, така че, мисля, че заслужавахме да бъдем тук“, уверен е Лука Дончич преди първия двубой срещу Бостън.