ЛеБрон Джеймс вече е милиардер, съобщи списание Форбс.

37-годишният Джеймс е третият баскетболист, чието богатство преминава границата от един милиард. Той обаче е първият, който прави това, докато все още е активен състезател. До момента единствено Майкъл Джордан и Коби Брайънт бяха заработили по над милиард долара, но и двамата достигнаха тази кота след края на състезателните си кариери.

Според Форбс през изминалата година крилото на Лос Анджелис Лейкърс е увеличило богатството си със 121,2 милиона долара

През 2014 година Джеймс, който е четирикратен шампион в НБА и двукратен олимпийски шампион, заяви в интервю за GQ, че най-голямата му цел е да максимализира бизнеса си и да стане милиардер.

По данни на Форбс преди данъците богатството на ЛеБрон Джеймс гони 1,2 милиарда долара. В кариерата си той е получил 385 милиона долара от заплати от отборите на Кливланд Кавалиърс, Маями Хийт и Лос Анджелис Лейкърс, но е успял да добави други близо 900 милиона долара от различни бизнес начинания и спонсорски договори.

ЛеБрон Джеймс израства без баща и е отгледан от майка си, която го ражда едва 16-годишна, както и от нейни роднини и приятели. Той подписва първия си спонсорски договор с Найк, когато е само на 18 години, като преди това отказва предложения от Адидас и Рийбок. През 2015 година баскетболистът подписа доживотен договор с Найк, който му носи няколко десетки милиона долара годишно. Освен това той е миноритарен акционер в дружеството Фенуей Спортс Груп, което притежава футболния клуб Ливърпул, бейзболния отбор Бостън Ред Сокс и хокейния тим на Питсбърг Пингуинс.